Mode plein Blog
Image default
Dienstverlening

Creëer een omgeving, die de mentale en de fysieke gezondheid bevordert

Je omgeving en je gedrag beïnvloeden hoe je je fysiek en emotioneel voelt. Als je bijvoorbeeld in een stressvolle omgeving bent, voel je woede en angst, waardoor je vatbaar wordt voor het krijgen van een hartaanval of het krijgen van andere ernstige ziekten. Of het nu de griep, een maagvirus of gewoon een verkoudheid is, je angstig voelen en boos worden maakt het nog erger. Het beste is om te bekijken of er iets is, dat je op het werk of thuis kunt veranderen om de stress te verminderen of om op zoek te gaan naar manieren om erop te reageren.

Bepaalde ziektes zijn niet alleen gekoppeld aan voeding en gezondheid, maar ook aan denkpatronen. Het is bijvoorbeeld aangetoond dat kanker mensen treft, die zichzelf isoleren en zich alleen voelen. Hartaanvallen treffen vooral mensen die altijd hard werken en dingen proberen te bereiken. Doktoren geloven ook dat deze groep hardwerkende mensen, die veel woede en vijandigheid ervaren, een nog hoger risico op het krijgen van een hartaanval lopen. Om deze reden is het dus niet alleen belangrijk om gezonde eetgewoonten te ontwikkelen en voldoende te bewegen maar dus ook om aan je emotionele gezondheid te werken.

Als je bekend bent met Gebed om Kalmte weet je dat het idee om te accepteren wat je wel en niet kunt veranderen een onderdeel van het herstel van verslavingen is. Het is echter ook van toepassing op de psychologie. Misschien woon je in een stedelijke omgeving waar veel smog en stress is. Je kunt het je niet veroorloven om nu te verhuizen, maar je kunt wel leren om jezelf te ontstressen en je kunt stoppen met roken, zodat je niet bijdraagt aan het verhogen van je risico op het krijgen van kanker of een hartaanval.

Mensen kunnen vaak meer doen om hun leven te veranderen dan ze denken. Soms denk je misschien dat je je gezondheid niet kunt veranderen, maar je kunt in ieder geval je dieet veranderen. Je zou misschien kunnen denken dat je een chaotische situatie thuis niet kunt veranderen, maar soms als je met iedereen praat, reageren ze beter dan je zou denken en kunnen jullie samenwerken om dit wel voor elkaar te krijgen. Je zou kunnen denken dat je niet kunt verhuizen naar een gebied waar je het beter naar je zin zult hebben omdat er geen banen zijn, maar als je eens goed rondkijkt kun je ontdekken je dat er echt wel banen en betaalbare woningen zijn.

Je fysieke en mentale gezondheid zijn beide belangrijk. Dit artikel laat zien dat je geen slachtoffer van je omstandigheden hoeft te zijn en dat je altijd om hulp kunt vragen. Er is hulp beschikbaar en je kunt echt leren om beter voor je fysieke en mentale gezondheid te zorgen.

Psycholoog en therapie in Rotterdam

https://www.depsycholoog.nl/rotterdam/