Modeplein

Het rollenspel van de politie

Geplaatst door

Het rollenspel van de politie is een praktijkproef waarbij je psychologisch wordt getest. De bedoeling van het rollenspel politie is dat je een probleemsituatie kunt oplossen die je tijdens je werk tegen kunt komen. Hierbij kun je denken aan een groep dronken jongeren die voor overlast zorgen of een ruzie tussen buren.

Tijdens het rollenspel wordt er gekeken hoe je op bepaalde situaties reageert en hoe je deze oplost. Tijdens deze praktijkopdracht wordt er onder andere gekeken naar je luistervaardigheden, hoe je informatie verzamelt en deze verwerkt tot een effectieve oplossing. Ook wordt er gekeken of je jezelf kunt inleven in de situatie en desbetreffende persoon.

Het belangrijkste wat je moet onthouden bij het maken van deze politietest is dat je jezelf moet blijven. Het is beter om menselijk te reageren op bepaalde situaties en even niet te reageren als politieagent. Bekijk de situatie objectief en probeer het probleem op een nette manier op te lossen. Laat zien dat je begrijpt wat er gaande is en maak een duidelijk besluit zodat de mensen om wie het gaat duidelijk zien dat jij de situatie onder controle hebt. Blijf te allen tijde rustig zodat dit ook weer uitstraalt naar de personen waar je mee te maken hebt. Ook is het enorm belangrijk om zelfvertrouwen uit te stralen. Dit kun je realiseren door te beginnen met een open houding, sta rechtop, observeer de situatie en maak duidelijke beslissingen. Hou je armen niet over elkaar, dit wekt een verkeerde indruk. Neem een houding aan waarbij je snel kunt ingrijpen op onverwachte situaties. Zo houd je de controle en wek je geen onzekerheid.

Naast je houding is het ook belangrijk om voor jezelf grenzen te stellen. Zo moet je bij grof taalgebruik of respectloze opmerkingen desbetreffende persoon waarschuwen dat je deze taal niet accepteert en dat hij of zij rustig moet blijven. Geef maximaal 3 waarschuwingen. Wanneer dit meerdere keren voorkomt dan dien je deze persoon aan te houden. Ook bij pogingen tot geweld dient desbetreffende persoon aan te worden gehouden. Wanneer de situatie levenbedreigend wordt, bewapen je jezelf en probeer je desbetreffende persoon zo snel mogelijk te overmeesteren en aan te houden.

http://politietest.nl/