Mode plein Blog
Image default
Woning en Tuin

Interieurtrends 2024: Een Nieuwe Benadering van Wonen

Als je binnenkort aan de slag gaat met het opknappen van je huis, wil je natuurlijk weten wat de trends zijn op interieurgebied. Wat kun je verwachten in 2024? We voorspellen een verschuiving naar duurzaamheid en vakmanschap. Laten we eens kijken waarom!

Een Bewustere Levensstijl

De laatste jaren zijn we ons steeds meer bewust geworden van de impact van onze keuzes op het milieu. Dit zie je ook terug in ons interieur. In 2024 draait het om duurzame, ambachtelijke materialen en hoogwaardige producten die lang meegaan.

Weg met de snelle, goedkope meubels, terug naar echt vakmanschap. We willen tijdloze schoonheid in natuurlijke materialen zoals hout, steen en klei. Oneffenheden worden gezien als tekenen van ambachtelijk vakmanschap. Handgemaakte, lokaal geproduceerde stukken hebben de voorkeur boven massaproductie.

Natuurlijke Schoonheid

Warmere aardetinten en subtiele natuurlijke kleuren zullen populairder worden. Denk aan diepe terracotta, zandkleuren, mosgroen en verweerd hout. Deze kleuren geven een rustieke, organische sfeer en brengen ons dichter bij de natuur.

Materialen zoals ruw hout, gezandstraald glas en onregelmatige tegels zullen veel voorkomen. De imperfecties en authentieke uitstraling spreken ons aan vanwege het gevoel van vakmanschap en kwaliteit. In textiel zien we veel linnen, ruwe wol en aardewerk. Het draait om natuurlijke, duurzame stoffen met een rijke textuur.

Verspillingsvrije Levensstijl

Deze mentaliteit vertaalt zich ook naar onze inrichting. We willen multifunctionele, modulaire meubels die met ons meegroeien. Vintage en tweedehands spullen krijgen een nieuwe waardering als duurzame optie. Massief hout en robuuste metalen worden vaker gezien als investeringen voor de lange termijn.

Ook in de keuken en badkamer draait het om hergebruik van materialen. Denk aan spoelbakken van terrazzo, wastafels van gerecycled hout of glas, en kranen van gepolijst beton. Zelfgemaakte accessoires in natuurlijke tinten passen hier goed bij.

Verantwoord Consumeren

De duurzame levensstijl strekt zich uit tot alle aspecten van ons leven. We kopen bewuster, met een voorkeur voor lokale en ethisch geproduceerde goederen. In de keuken keren we terug naar het zelf maken van gerechten met verse, seizoensgebonden ingrediënten.

Slow Down & Creëer

Naast duurzaamheid belichaamt de interieurtrend van 2024 ook een andere levensstijl: trager, creatiever en met meer ruimte voor individuele expressie. We willen onze huizen persoonlijker maken dan ooit en er op ons eigen tempo van genieten. Hobbyhoekjes worden een vast onderdeel van ons interieur, waar we kunnen schilderen, knutselen of andere ambachten kunnen beoefenen. Een rommelige, maar creatieve werktafel past helemaal in dit plaatje.

Een Warmere Uitstraling in 2024

Dit alles zal leiden tot een warmere, meer menselijke uitstraling in 2024. Je interieur weerspiegelt je manier van leven: behoudend, verantwoord, met oog voor kwaliteit en ambacht. Een huis dat helemaal bij jou past en waar je met plezier de tijd voor neemt om écht in te leven. Wat een verfrissende tegenhanger van de vluchtige, goedkope consumptiecultuur!

Terug naar de Basis

Bij deze teruggekeerde hang naar duurzaamheid en kwaliteit, ligt de nadruk op basisproducten met een lange levensduur. Ikea’s billyzakallemaal witte aanrechtbladen en glanzende keukens maken plaats voor robuuste, houten werkbladen en landelijke keukens in een mix van hout en steen. Vintage kasten met glas-in-lood deurtjes en geleefd fornuis geven karakter.

In de Woonkamer

In de woonkamer zien we meer met de hand gevlochten tapijten, leren clubfauteuils en zware houten salontafels opduiken. Kleden en plaids van natuurlijke vezels zoals scheerwol en katoen brengen extra warmte. Boekenkasten en dressoirs van massief eikenhout of grenen stralen degelijkheid uit. Het draait om die ambachtelijke kwaliteit die jarenlang meegaat.

Aandacht voor Textuur

De natuurlijke materialen in deze trend lenen zich ook perfect voor een spel van uiteenlopende texturen. Zijdezachte kussens in een fauteuil van ruwe bisonleer. Een grofgebreide gehaakte plaid over een glad houten bankje. Een oude schuurdeur met krasjes en butsen aan de muur. Klei- of gipswanden met een grillig oppervlak. Een persoonlijke poster van canvas. Al deze contrasten geven een heerlijke, tactiele sensatie.

Geuren en Klanken

Om deze pure, ambachtelijke sfeer compleet te maken, spelen ook andere zintuigen een rol. De geur van versgebakken brood, openhaard brandertjes met droge houtsnippers of smeuïge leren meubels. Het geknars van een houten vloer onder je voeten. De voosheid van een dikke, geweven deken. Het zijn allemaal kleine details die deze trend een authentieke, doorleefde uitstraling geven.

Duurzame Verwondering

Hoewel we in deze trend bewuster en duurzamer consumeren, hoeft dat niet te betekenen dat we inleveren op luxe. Integendeel, de exclusiviteit en authenticiteit van de gebruikte materialen maken deze interieurs juist uiterst kostbaar. Van een ruw uitgevoerde betonnen wasteil of bad tot met de hand gedraaide houten meubels, elk stuk is een uniek kunstwerk op zich.

Deze benadering vereist wel een zekere mentale omschakeling van de consument. We moeten weer leren kijken naar de intrinsieke waarde van producten, in plaats van enkel naar de prijs. De verwondering over ambachtelijke technieken en het verhaal achter een ontwerp moeten ons meer gaan bekoren. Een meubel dat met zorg en authenticiteit is gemaakt van duurzame materialen voelt gewoon specialer aan dan een massameubelstuk.

Zo zie je, de toekomst van luxe interieurdesign ligt bij de makers zelf. De sfeer van een handgemaakt schilderij, duurzaam gecreëerde meubels en unieke, lokaal geproduceerde accessoires. Het wordt een warm, geleefd en tijdloos interieur waar we met volle teugen van kunnen genieten. Een oprechte levensstijl die rust en balans brengt in deze jachtige wereld. Dát is de grootste luxe van 2024!