Mode plein Blog
Image default
Woning en Tuin

Koperen verlichting

Er kan gesteld worden dat koper het goud is onder de werktuigen en machines. Ten eerste is het een schaars goed en edelmetaal, het roest niet. Wel veranderd de kleur van het metaal na een lange tijd naar groen-blauw. Al sinds jaar en dag wordt koperen als middel met een duidelijk doel gebruikt.

In het oude Egypte had men koperen werktuigen waarmee de immense zandstenen werden uitgehouwd. Met deze stenen zijnde piramides uiteindelijk mee zijn gebouwd. De bijlen en scheppen van toen waren voornamelijk gemaakt van koper. Voordat brons uitgevonden werd was koper de nummer 1 metaal in omloop. De dagen van toen zijn liggen echter ver achter ons. Langzamerhand verdreven brons en daarna ijzer koper als grondstof.

Het werd in de Romeinse zelf nog gebruikt voor poorten en ramen, toen ijzer al overal te vinden was. Hierna, in de middeleeuwen tot de industriële tijd werd koper voor diverse doeleinden gebruikt. Je kan denken aan Kortom, koper is altijd een metaal geweest wat door alles en iedereen gewild was.

Tijdens de industriële revolutie veranderde eigenlijk waarvoor koper gebruikt werd, en dat maar liefst door 1 man. De Nederlander Dirk van Erp begon in deze tijd met het ontwerpen en maken van koperen lampen. Dit is ook de tijd waarin elektriciteit in opkomst was. Oftewel, olielampen werden langzaam door elektrische lampen vervangen. Dirk speelde daar briljant op in door eerst olie- en daarna elektrische lampen te maken, waarin koper duidelijk in verwerkt was.

Deze lampen waren qua design echt een frisse adem in de wereld van lampen. Ze hadden het moderne design van een elektrische lamp gecombineerd met de eeuwenoud bekende kleur van koper. De lampen kregen zo in één slag een uistraling die bij geen enkel andere lampen te zien was. Het waren de trending lampen van die tijd. Na het tijdperk van Dirk waren koperen lampen in elke vorm of maat te vinden. Voor iedereen was er wel een lamp te vinden die hij of zij mooi vond. Dit is in principe niet veel veranderd. Ja, er zijn tijden waarin koperen lampen niet hip en trendy zijn, maar ze komen telkens toch weer terug.

Vandaag de dag, in 2015 zijn koperen lampen weer helemaal terug van weg geweest. Grote ronde globes van rossig goud zijn zowat in bij elke lampenspeciaalzaak te vinden. Het zijn sfeermakers voor zowat elke ruimte of bedrijfsomgeving. Ze kunnen een inspiratieloos interieur omtoveren tot iets begeerlijk en gewild. Kortom, koperen lampen hebben iets voor ons allemaal.

http://kamerdingen.blogspot.nl/2015/02/koperen-verlichting-steeds-meer-zie-je.html