Paardrijkleding – Sporen rijlaarzen & de paardrijbroek Sporen zijn een gemakkelijk en eenvoudig hulpmiddel tijdens het paardrijden en onderdeel van de ruiter & paardrijkleding. De spoor is een vaak van metaal gemaakt en een hulpstuk, een beugel welke rond de hak van de laars komt waarbij er een pin of wieltjes aan zit welke u gebruikt tijdens het rijden op het paard. ( Zie foto ) De pinnen, knopjes & wieltjes van de sporen kunnen verschillende groote en dikten zijn. De groote en scherpte van de spoor is afhankelijk van de gevoeligheid en de hulp welke je paard nodig is en op reageert. Daarom is in veel gevallen er geen eens een spoor nodig! De sporen zitten door middel van een leren of synthestisch riempje vast aan de rijlaarzen of jodphurs. Waarom gebruiken we sporen?Voor niet iedereen zijn sporen weggelegd. Het is aanbevolen op sporen te gebruiken wanneer je een onafhankelijke zit op het paard hebt, maar er zijn maar weinig mensen die zich hier echt aan houden. Er onstaat dan mis-communicatie en vaak krijgt het paard dan de schuld!. Sporen zijn dus niet noodzakelijk voor het paardrijden en behoren niet standaard tot de uitrusting van de paardrijkleding . In sommige gevallen kan het wel een groot voordeel bieden als hulpmiddel. Het is eigenlijk een soort verlengstuk van je been. Dit zie je goed terug in het verzamelen van het paard middels de buikspieren en een goede hulp van de sporen kan dit makkelijk worden gerealiseerd. Ook bij het wijken op het been en aansporen van het paard is de spoor een makkelijk hulpmiddel. Een goede instructeur kan je helpen met het gebruik van sporen en de juiste en goede communicatie met het paard! Alleen dit brengt sucses. Het gebruik van de sporenNiet voor ieder paard zijn sporen geschikt en bij de meeste paarden heb je ze zelfs niet eens nodig. Als je paard goed luistert naar je hulpen zonder sporen is het natuurlijk ook niet nodig deze te gebruiken. Een paard moet daarnaast eerst wennen aan de sporen maar en naarmate je deze langer & goed gebruikt is het zeker een handig instrument. Je moet de sporen absoluut niet gebruiken als straf. Wanneer je paard iets moet doen is het niet de bedoeling dat je meteen met de sporen gaat prikken. Een paard zal dit dan als straffen zien en begrijpt niet wat je bedoeld. Goede trainers adviseren hulpen in 3 stappen te geven waarbij de corectie met het spoor de laatste is. Deze stappen doe je vervolgens opnieuw zodat jouw paard jou leert te begrijpen. Het advies is om eerst een been te geven en pas daarna een licht prikje met de sporen. Zo zal het paard gewoon je hulpen beter doen begrijpen. Een goede instructeur kan je hier zeker mee helpen en meer over vertellen.
Soorten sporen bij het paardrijden
Onderdelen Sporenriempjes
Wielsporen Wielsporen zijn sporten met wieltjes eraan. Die wieltjes zijn opgedeeld in verschillende materialen. Je hebt gladde wieltjes, wieltjes met fijne of grove tandjes. De wielspoor is een soort veiligheid van de spoor. Wanneer je het wieltje in de buik van het paard drukt zal het vanzelf weer weg draaien door het wieltje. Het nadeel van de wielsporen is dat er veel vuil tussen de wieltjes blijft zitten. De wieltjes kunnen hierdoor stroef worden en daardoor kun je ze niet meer gebruiken.
Knopsporen, bloksporen, stompe sporen en hamersporen Deze sporen hebben allemaal dezelfde functies. Bij deze sporen wordt er maar een klein oppervlak bereikt. De sporen hebben minder kracht dan de ander sporen. De namen van deze sporen zijn allemaal letterlijk vertaald. De knopsporen hebben een knop en de bloksporen een blok.
Dummy sporen Wil je liever niet met sporen rijden dan zijn er ook geschikte sporen voor jou. Dit zijn de dummy sporen. Deze hebben namelijk geen effect. Ze zijn helemaal glad en worden meer gebruikt voor het totaal plaatje. Zwanenhals sporen Zwanenhals sporen zijn speciaal gemaakt voor ruiters met lange benen. Als je op een klein paard rijd en je met je benen onder de buik zijn deze sporen erg handig. Deze sporen zullen je daarbij helpen omdat ze omhoog steken. Niet alle zwanenhals sporen hebben hetzelfde uiteinde.
Hoe weet je welke grootte je van sporen nodig hebt? Voordat je sporen gaat kopen kun je het beste even testen hoe scherp de sporen zijn. Dit kun je uitproberen op je arm. Zo kan je voelen hoe scherp de spoor is voor je paard en wat je zelf het fijnst vind. Een spoor moet passen bij de grote van je voeten. Niet alle sporen passen want er bestaan verschillende maken. Maar de enige manier om je maat te weten te komen is dat je ze gewoon weg gaat passen. Je moet je sporen zo laag mogelijk bevestigen op je rijlaarzen zodat je gemakkelijk je paard een been-hulpen kunt geven zonder dat je het paard raakt met de sporen.
|
https://123ruitersport.nl/paardrijkleding/sporen.html |
