Suède: wat is dat eigenlijk?

Geplaatst door

De meeste mensen kennen de term Suède wel. Vaak wordt het gebruikt om laarzen, handschoenen en andere modeaccessoires van te maken. Suède, ook wel eens daim genoemd, is een soort van leer met een zacht, fluweelachtig oppervlak. De term werd oorspronkelijk gebruikt in Frankrijk om een ​​bepaald type zachte handschoenen te omschrijven dat uit Zweden werd geïmporteerd. Na verloop van tijd is het woord een synoniem geworden voor alles van leer met dezelfde, kenmerkende, fluweelachtige afwerking.

Suède maken Sommige mensen denken dat suède iets heel anders is dan leer. Het is echter gewoon een leer bewerking. Leder is vervaardigd uit de huiden van dieren, meestal koeien. Nadat de huid is verwijderd van het dier, wordt het gelooid om een ​​soepel, duurzaam materiaal te maken. Het wordt gebruikt voor een groot aantal toepassingen, zoals de fabricage van kleding en om de stof voor meubels te produceren. Wanneer fabrikanten proberen om meer materiaal te produceren uit een enkele huid, kan het leer worden gescheiden in twee of meer lagen. Zeer dikke huiden kunnen in één of meer middenlagen worden gespleten. In het algemeen wordt suède gemaakt van ofwel de binnenste splitsing of het vlees splitsing van een stuk leer.

Omdat het afkomstig is van een dunnere stukje huid, is suède minder duurzaam. De ruwe textuur van het materiaal maakt het ook vatbaarder voor waterschade en vlekken. Verschillende stukken suède kunnen uit een enkele huid worden geproduceerd en het is daarom ook minder duur dan glad leer. Hoewel de meeste suède wordt gemaakt van een gespleten huid, is het ook mogelijk om suède produceren van een dikker stuk leer. De ruwe afwerking wordt gemaakt door het schuren van het oppervlak van het leer. Suède dat is vervaardigd uit een dikkere laag leer wordt ook wel nubuck genoemd. Een duurzamer en goedkoper alternatief voor suède zijn vervaardigd van synthetische materialen. In tegenstelling tot natuurlijke suède is de synthetische versie vlekbestendig en niet gevoelig voor waterschade. Daarom wordt synthetisch suède vaak gebruikt om meubels of andere voorwerpen die aan veel slijtage onderhevig zijn te stofferen.

Blue Suede Shoes

Suède is vooral bekent als materiaal voor schoenen. Popicoon Elvis zong al eens over zijn ‘Blue Suede Shoes’ in zijn gelijknamige hit uit 1956. Het materiaal is echter niet alleen geliefd bij de ‘King’ maar ook bij een miljoenen anderen. Suède is een erg populair materiaal en nog steeds onverminderd populair. De bovenstaande foto is van een suède ballerina schoen van dit jaar.

Suède reinigingen

De beste manier om suède te reinigen is om met een ​​droge spons of een suède borstel. Zo is het mogelijk om stof en vuil te verwijderen. Suède schoenen kunnen ook worden beschermd met een spray die bij veel schoenenwinkels verkocht wordt. Zo’n spray geeft een beschermend laagje aan de stof die waterschade en vlekken zal voorkomen.