Mode plein Blog
Image default
Adverteren

Vuurwerkverbod; waarom?

Het is de laatste tijd vaak op het nieuws; vuurwerk. De politiek wil namelijk, naar aanleiding van een petitie die getekend was door talloze organisaties, een vuurwerkverbod instellen. Dit zorgt voor veel ophef, want in Nederland zijn wij erg gehecht aan onze Nederlandse tradities. Dit was al te zien in de ophef omtrent zwarte piet, maar is nu ook om het vuurwerk te zien. Veel Nederlanders zijn dan dus ook tegen het vuurwerkverbod. Waarom kiest de politiek dan toch voor deze controverse maatregel?

 

Dat heeft ten eerst te maken met de veiligheid. Bij vuurwerk komt namelijk iets gevaarlijks kijken; een ontploffing. Bij een ontploffing komt veel kracht vrij en kan tot verwondingen leidden wanneer het verkeerd wordt afgestoken. Veel mensen kijken natuurlijk uit, maar dit is niet altijd het geval. Daarbij heeft de amateur vuurwerkliefhebber natuurlijk geen training gevolgd om verantwoord vuurwerk af te steken, waardoor het voor gevaarlijke situaties kan zorgen. 

 

Het gaat dan ook geregeld fout. En als het fout gaat, gaat het ook goed fout. Zo kan je je hand verliezen, of een oog kwijtraken. Ook kan je gezicht geraakt worden. Wanneer dit gebeurt, moet je een kaakoperatie ondergaan, voor een kaakcorrectie.

 

Nu kun je denken: “Moeten ze zelf weten. Als zij hun gezondheid willen riskeren voor hun hobby, heb ik daar niks op tegen.” Echter zijn het niet alleen de mensen die het vuurwerk afsteken die gewond raken. Het zijn ook vaak de omstanders die naar buiten gaan om te kijken. Ook wordt vuurwerk vaak gebruikt om naar hulpdiensten zoals de politie, de brandweer en de ambulance te gooien. Dit kan voor erg gevaarlijke situaties zorgen. 

 

Ten slotte is er het argument van het lawaai. De knallen van het vuurwerk kan namelijk als trauma opwekkend worden ervaren door veteranen uit de oorlog of vluchtelingen uit een oorlogsgebied. https://orfeokliniek.nl/