Mode plein Blog
Image default
Huishoudelijk

Wasmachine stinkt als hij draait. De oplossing!

Last van een stinkende wasmachine? Niks om je voor te schamen. Het gebeurt iedereen wel eens dat de wasmachine stinkt als hij draait. Wel is het zaak dit probleem zo snel mogelijk te verhelpen. Je schone was kan namelijk enorm gaan stinken tot een punt waarop de geur bijna niet meer uit je kleding krijgt. In onderstaand artikel lees je hoe je het probleem van een wasmachine die stinkt kunt voorkomen, maar ook zeker kunt verhelpen. Zo heb je snel weer een schone frisse was.

Oorzaak van een stinkende wasmachine

Er zijn verschillende oorzaken te benoemen en niet allemaal hoeven ze op jouw wasmachine van toepassing te zijn. Zo kan het zijn dat er vuil is achtergebleven in de wasmachine zoals zeepresten, vetluis, haren of andere dingen die je wasmachinefilter verstoppen. Maar ook kan het zijn dat je simpelweg teveel waspoeder doseert. Het waspoeder kan dan niet goed oplossen in het water waardoor er oude zeepresten blijven zitten. Deze gaan laten dan enorm stinken.

Tips voor het verhelpen van een stinkende wasmachine

Controleer altijd goed of je geen last hebt van vetluis. Vetluis is geen beestje, maar een verzamelnaam van bacteriën die zich ophopen in jouw wasmachine. In de manchet/deurrubber van jouw wasmachine kan je dit vaak heel goed zien. Er is dan een grijs-achtige drap zichtbaar. Dit kan je gemakkelijk weghalen met een doekje of een keukenrol. Ook kan het zijn dat er haren of andere resten zijn opgehoopt in de filter van je wasmachine. Maak daarom het filter regelmatig schoon. Dit is een kwestie van een paar minuten werk. Pak een emmer, trek het klepje aan de voorkant van je wasmachine open, en haal de afvoerslang eruit. Leg deze in een emmer en laat de wasmachine leeglopen. Wanneer de wasmachine leeg is kan je het dopje weer op de afvoerslang plaatsen en ga je voorzichtig met je vingers voelen of de schoepen van je filter vrij kunnen bewegen. Is dat het geval, dan is het prima, anders moet je natuurlijk even de viezigheid weghalen. Wat ook heel goed werkt is minimaal 1 keer per maand een kookwas draaien. Dit kan je het beste doen op 95 graden. Je kunt daarbij kiezen voor een lege wasmachine, maar je kunt ook je handdoeken erbij doen. Blijft de geur alsnog hangen, doe er dan scheutje azijn bij. Azijn neutraliseert vieze geurtjes en zorgt ervoor dat jij geen stinkende was of wasmachine meer hebt.