Mode plein Blog
Image default
Mode en Kleding

Bont voor dames, een goed idee voor de winter!

De reden waarom ik dit artikel schrijf is simpel. Ik ben gewoon dol op bont!

Daarom gaat het hier vooral om waarom het leuk is om een damesjas van bont of een jas met bontkraag aan te schaffen voor deze winter. Deels zal ik feiten gebruiken voor bijvoorbeeld de werking van bont maar het overige deel is komt puur en alleen voort uit mijn enthousiasme voor bont.

Mijn voorkeur voor kleding, jassen en poncho’s van bont is een paar jaar geleden ontstaan. Voor mijn verjaardag kreeg ik van mijn ouders een “te gekke” damesjas met bontkraag cadeau en sinds dien zie je mij in de winter niet meer zonder een bontje lopen.

Ik kan het niet precies uitleggen wat het precies is waarom ik zo gek ben op bont. Als ik het wat dieper over nadenk denk ik dat het vooral te maken heeft met de manier waarop het eruit ziet kwa glans en hoe het heen en weer beweegt wanneer je ermee loopt.

Daarnaast voelt de plek op je lichaam waar het bont overheen zit ook een stuk warmer aan. Dit is natuurlijk een groot pluspunt in de winter!

Maar is bont ook praktisch?

In één woord: Jazeker!

De langere uitleg:

Al eeuwen geleden gebruikte onze voorouders bont om zichzelf warm te houden. Hoewel het vroeger gewoon een onbewerkte dierenhuid was is de techniek om bont tot kleding te maken tegenwoord toch een stuk meer verfijnd.

Omdat bont een duur is om te kopen is de afwerking van echt bonte kleding en jassen dan ook meestal piekfijn in orde. Dit is natuurlijk erg fijn!

De reden waarom bont zo goed je lichaam warm kan houden is als volgt:

Door de vele kleine haren in een bontvacht lijkt het net alsof je een soort zeef tussen de kou en je eigen lichaam zet. De koude lucht die vanaf buiten je lichaam probeert te bereiken word naarmate hij langs de verschillende lagen haren glipt steeds iets meer weg gefilterd.

Wanneer het dan eindelijk je lichaam bereikt is het merendeel van de kou dan ook achtergebleven waar het hoor, namelijk ver weg van je lichaam!

Dit is dan ook de reden waarom, na zijn entree een paar eeuw geleden, bont een zeer populair materiaal is om kleding en jassen van te maken.

Hoewel het vanwege de prijs meestal niet voor de gehele jas word gebruikt zijn er toch winterjassen te verkrijgen die uit 100% bont bestaan. Dit zijn de zogenoemde dames Lammy coats (of heren natuurlijk).

Dus wat gaan we doen?

Precies! Je raad het al. Ik wil iedereen die dit artikel lees aansporen om te kijken naar wat bont op je winterjas.

Omdat ik gewoon weet dat er veel meer mensen zijn zoals ik hoop ik jou dan ook te mogen verwelkomen bij de “ik hou van bont groep”!

Natuurlijk hoef je niet direct je portemonnee te trekken en een paar honderd euro uit te gaan geven aan een bontjas.

Wanneer je nog nooit een kledingstuk met bont hebt gedragen raad ik aan om eerst is naar een (jassen)winkel te gaan om daar gewoon voor de fun is te proberen of het leuk staat en of je denkt dat je je er gemakkelijk bij kunt gaan voelen.

Wanneer het antwoord daarop ja is kan je eens kijken of je ergens in de winkels of op het internet een mooi model jas of een leuk kledingstuk kunt vinden waarvan je denkt dat die bij jou past.

Succes met je zoektocht!