Mode plein Blog
Image default
Aanbiedingen

Het opzetten van een konijnenhok binnen

Het opzetten van een konijnenhok binnen

Konijnen zijn intelligente en actieve dieren, die veel gezelliger en interactiever zijn dan de meeste mensen denken. Het is dan ook niet verwonderlijk dat veel huisdiereigenaren er steeds vaker voor kiezen om hun konijnen binnen te laten leven.

Om de veiligheid van uw konijnen te garanderen moet u een aantal zaken in overweging nemen wanneer u uw konijnenhok binnen houdt. Uw huis waterdicht maken en ervoor zorgen dat ze genoeg ruimte hebben om rond te rennen zijn beide zeer belangrijke eerste stappen.

Waar moet het konijnenhok binnen komen?

Het is essentieel dat u het hok op de juiste plaats in uw huis zet. Uw konijnen willen nog steeds natuurlijk licht, maar ze willen er niet altijd aan blootgesteld worden. Om dit evenwicht te bereiken, plaatst u het hok op een plek waar de zon slechts gedeeltelijk schijnt. Uw konijnen graven en krabben graag in hun konijnenhok binnen en strooien vaak met de bodembedekking en de inhoud, dus pas op voor rommel in en rond het konijnenhok binnen.

Sluit uw konijnen niet voortdurend op in hun konijnenhok binnen. Zorg voor een veilige ruimte waar uw konijnen kunnen rondlopen als u ze naar buiten laat. U moet een deel van uw huis veilig maken en ervoor zorgen dat alle gevaren worden bewaakt. En vergeet niet dat konijnen zich door zeer nauwe ruimtes kunnen wurmen en vrij hoog kunnen springen.

Hier volgen enkele mogelijke gevaren en hoe u zich daartegen kunt beschermen:

  • Bescherm blootliggende draden zodat uw konijnen er niet op kunnen kauwen.
  • Controleer of uw kamerplanten niet giftig zijn voor konijnen.
  • Verplaats dure of belangrijke voorwerpen waar uw konijnen op kunnen knagen of die ze kunnen omstoten.
  • Zorg voor een stroeve vloer om te voorkomen dat uw konijnen zich verwonden tijdens het sporten.

Probeer ook een veilige buitenruimte te hebben, zodat uw konijnen toegang hebben tot zon en frisse lucht. Binnenkonijnen zijn echter minder gewend aan het weer buiten, dus een buitenverblijf moet een plek zijn met schaduw en bescherming tegen het weer.

Een comfortabel verblijf creëren

Leg twee of drie vellen krantenpapier gelijkmatig op de bodem van het konijnenhok binnen om hooi of houtkrullen binnen te houden. Verspreid stro of houtkrullen. Er moet genoeg zijn voor uw konijn om in te spelen en te graven, maar niet zo veel dat zijn bewegingsvrijheid beperkt wordt. Gebruik liever eiken- of hardhoutsnippers dan ceder- of dennenhout, omdat dit laatste een gas kan afgeven dat gevaarlijk is voor konijnen. Konijnenhokken moeten regelmatig grondig worden schoongemaakt, waarbij het stro of de houtkrullen wekelijks worden vervangen.

Slaapplaats

Richt een comfortabele slaapplaats in met hooi of zacht, stofvrij stro. Konijnen moeten hooi eten als onderdeel van hun dagelijkse voeding, dus zorg ervoor dat het hooi elke dag wordt aangevuld.

Voedsel- en waterbronnen

Konijnen hebben in hun hok ook voedsel- en waterbronnen nodig. Voedsel kan gemakkelijk worden verstrekt in bakjes; idealiter gebruikt u er meer dan één als u meerdere konijnen hebt. Konijnenvoer moet bestaan uit ongeveer 80% hooi of gras, 15% bladgroen en slechts 5% pellets.

Als u meer dan één konijn heeft, zet dan een drinkbakje aan beide uiteinden van het hok, zodat ze er niet om hoeven te concurreren. Water kan in bakjes worden gegeven, maar een aan de muur bevestigde waterfles aan de zijkant van het hok beschermt het water beter tegen morsen of vuil worden – het stimuleert uw konijnen ook om zich rechtop te strekken.

Vermaak voor konijnen

Uw konijnen moeten toegang hebben tot dingen die hun leven verrijken. U kunt uw konijnen vermaak bieden met een doos droog papier om in te graven, gras- of rieten ballen en kauwspeeltjes. Alles wat hen kan aanmoedigen actiever te zijn en plezier te hebben is een pluspunt.

Bezoek ook kennisbank knaagdieren!