Modeplein

Hoe kies je de juiste rugzak uit?

Geplaatst door

Backpacken, trekking, meerdaagse trektochten, de naam kan veranderen maar je uitrusting zal steeds een constante zijn. Een belangrijk item op je uitrustingslijst moet je rugzak zijn, kies de juiste en je zult dag na dag comfort en betrouwbaarheid ervaren; kies de verkeerde en hij kan je het leven moeilijk maken.

Bij het kiezen van een rugzak zijn er een paar belangrijke dingen waarmee je rekening moet houden:

Hoe lang ga je – haal je het beste uit een lang weekend of ga je op trektocht voor twee maanden? De hoeveelheid tijd die je weg zult doorbrengen zal van grote invloed zijn op hoeveel je mee moet nemen en de ruimte die nodig is om alles in te passen.

Waar en wanneer ga je heen – samen met de reisduur verandert ook wanneer en waar je heen gaat wat je mee moet nemen. Een weekje winterbergbeklimmen in Schotland zal veel meer lagen en uitrusting vergen dan een weekje zomertrektochten in Spanje.

Persoonlijke voorkeuren – ben je een minimalist die graag superlicht reist of geef je de voorkeur aan comfort? Afhankelijk van je wandelvoorkeuren zal niet alleen je uitrustingslijst veranderen, maar ook het type rugzak dat je nodig hebt.
Als je eenmaal je belangrijkste eisen hebt vastgesteld, is het tijd om kieskeurig te worden. Rugzakken zijn er met een veelheid aan functies, rugsystemen en materialen; weten wat je mooi vindt (en wat niet) helpt het aanbod aanzienlijk in te perken. Inzicht in de basisstructuur van een rugzak is ook nuttig, om de onvermijdelijke ‘waar zal ik mijn slaapzak laten?’ en ‘wat doe ik met mijn wandelstok?’ vragen te beantwoorden die komen als je begint met inpakken.