Mode plein Blog
Image default
Aanbiedingen

Wat maakt een wijn goed of minder goed?

In de supermarkt, drankenhandel of wijnwinkel heb je een ruime keuze uit wijn. Goedkopere of duurdere flessen. Wijntjes voor een paar euro of wijn voor een paar tientjes. Maar, wanneer koop je de juiste wijn zonder hulp van winkelpersoneel? Er zijn een aantal weetjes waardoor jij de volgende keer de lekkerste wijn in huis haalt.

De balans van wijn

Over smaak valt niet te twisten… Iedereen heeft voorkeur voor een andere smaak wijn. Maar, de balans van de wijn ligt wel ten grondslag aan een heerlijke smaak. Zie de balans als een soort voorwaarde voor smaakvolle wijn. De balans in zoetheid, alcohol, tannine en specifieke zuren moet goed zijn om elke goede smaak te realiseren. Een overschot aan tannine zorgt voor een bittere smaak.

Wijntip: let in het vervolg dus op de balans van de wijn. Blijft er één smaak overheersen? Dan is de wijn niet in balans.  

De afdronk

Een term die veel wijnliefhebbers vaker hebben gehoord is ‘de afdronk’. Hiermee wordt de nasmaak van de wijn bedoeld. Over het algemeen is een wijn beter zodra de afdronk sterker aanwezig is. Dit houdt in dat de smaken en indrukken van de wijn langer in je mond aanwezig zijn. 

Wijntip: ben je in een drankenhandel of wijnwinkel? Vraag dan altijd of je die ene wijn mag proberen en let hierbij goed op de afdronk. 

Wat zegt het etiket over wijn?

Het etiket is een grote verleider. Veel mensen associëren een strak of luxe etiket met een kwaliteitswijn, maar niets is minder waar. 

Naast het alcoholpercentage wat natuurlijk op het etiket staat, kun je nog veel meer informatie vinden wat jou meer vertelt over de smaak van de wijn. Bijvoorbeeld het land en de regio van herkomst.

Hoe specifieker het land en de regio, hoe beter de wijn over het algemeen. Zie je alleen het land op het etiket of een algemene regio? Dan is de kans groot dat de wijn bestaat uit een mix van druiven uit een grotere regio. Dit resulteert vaak in een wijn die qua smaak uit balans is. 

De wijn bewaren in huis

Zodra je de lekkerste wijn in huis hebt, is het net zo belangrijk om deze op de juiste manier te bewaren. Voor de wijnliefhebbers of echte sommeliers is een wijnkoelkast dé manier om wijn te bewaren op de juiste temperatuur. Ook geeft een wijnkoelkast de mooiste presentatie aan de wijn. 

Ben je wel een wijnliefhebber maar heb je geen ruimte voor een grote, staande wijnkoelkast? Overweeg dan om in de keuken een inbouw wijnklimaatkast te installeren. Het kleinste model past in iedere keuken en is geschikt voor 24 flessen wijn.

https://www.wijnklimaatkast.nl/