Mode plein Blog
Image default
Woning en Tuin

Gereedschap is van alle tijden

Vandaag de dag hebben we overal gereedschap voor. Gaan we in de tuin aan de slag dan pakken we de heggenschaar en de grasmaaiers uit de schuur. Maar wist u dat we ruim 3 miljoen jaar geleden ook al gebruik maakte van gereedschap?

In Kenia is namelijk gereedschap ontdekt dat 3,3 miljoen jaar oud is. Een waanzinnige vondst natuurlijk helemaal als je in ogenschouw neemt dat de oudste mens 2,8 miljoen jaar oud is. Dit gereedschap moet dus vervaardigt en gebruikt zijn door de voorlopers van de mens. De moderne mens, ook wel Homo Sapiens genoemd, stamt af uit de overkoepelende groep genaamd Homo. Wetenschappers gingen er altijd vanuit dat gereedschap voor het eerst gemaakt werd door de groep Homo. Met deze vondst blijkt dat waarschijnlijk niet juist te zijn en werd er al gereedschap gebruikt door een eerdere soort: de Hominini.

De twijfels binnen de wetenschap kwamen al eerder toen men in 2009 in Ethiopië de overblijfselen van een dier van 3,39 miljoen jaar oud vond. Er waren namelijk allerlei sneden te zien op de resten van het dier. Een suggestie dat men misschien een soort van steen gebruikte om het vlees van het bot te halen. Rondom de plek van de vondst werd echter geen gereedschap gevonden dus was er geen bewijs om deze stelling te onderbouwen.

De vondst in Kenia bewijst echter duidelijk dat de hersenen van onze voorouders al tot een dermate hoogte waren gestegen en vergroot onze kennis over de evolutie. Het maken van gereedschap vergt namelijk een bepaald niveau van motoriek. Het gevonden gereedschap suggereert dat veranderingen in het brein al 3,3 miljoen jaar geleden plaatsvonden.  Wil je nu meer lezen over de resultaten van het onderzoek naar deze vondst en alle getrokken conclusie koop dan het tijdschrift Nature.

http://www.fuxtec.nl

Gerelateerde artikelen

Tuinmuren prachtig bedekken met een tuinschilderij

Sectionale garagepoorten.net: uw specialist sectionale garagepoorten!

Badkamers met het juiste sanitair