Mode plein Blog
Image default
Hobby en vrije tijd

Is gamen goed of slecht voor je?

Over het algemeen is er een negatief beeld over gamen vanuit de oudere generaties. Steeds meer jongeren zitten urenlang achter hun beeldscherm hun favoriete game te spelen. Is daar iets mis mee? Is dit slecht voor de gezondheid? Dit zijn vragen die vaak voorkomen en vaak worden beantwoord met een ja. De vraag is of deze ja wel goed geargumenteerd is en terecht als antwoord wordt gegeven. Verder in deze blog lees je alles wat goed en wat fout is aan gamen. Spoiler: gamen heeft zijn goede en slechte kanten.

Is gamen slecht voor je?

Gamen kan negatieve gevolgen hebben op de gezondheid. Over het algemeen zitten veel mensen achter hun beeldscherm en dit wel een aantal uren per dag. Zitten wordt de laatste jaren ook wel als het nieuwe roken gezien, en dat is niet voor niets. Gezondheidsinstanties geven aan dat je elk uur eigenlijk even moet bewegen anders kan dit enkele gezondheidsproblemen veroorzaken. Verder krijgen verschillende gamers ook een verkeerde houding door het gamen. Veel gamers gaan naar voren zitten met een gebogen rug wat er voor zorgt dat er rugproblemen komen en waardoor je ook een andere houding gaat krijgen als je staat en zit.  Verder kan gamen ook zorgen voor gedragsproblemen. Zo kan het voorkomen dat je minder mensen ziet en een minder sociaal leven hebt, je minder goed zal slapen en je zelfs een gameverslaving ontwikkelt. Ondanks deze nadelen van gamen zijn er ook voordelen te noemen, en dit zijn er zeker niet weinig.

Is gamen goed voor je?

Gamen kan ondanks de negatieve aspecten ook veel voordelen met zich meebrengen. Zo blijkt gamen kinderen slimmer te maken. Verschillende onderzoeken laten zien dat kinderen verbeteren in reactievermogen, geduld, samenwerking, Engels, ruimtelijk inzicht, creativiteit en doorzettingsvermogen. Dit zijn mooie eigenschappen die in het echte leven ook zeer van pas komen. Verder zorgt gamen ondanks de vele uren achter een beeldscherm ook weer voor goede sociale interactie. Zo ontmoet je nieuwe mensen of kan je samen met je vrienden makkelijk online pratend gamen. Voor kinderen is gamen ook een uitlaatklep en kunnen kinderen zich helemaal afsluiten van de echte wereld.

Zoek de tussenweg!

Nu de negatieve gevolgen en positieve gevolgen van gamen zijn besproken is wel duidelijk geworden dat gamen goed en slecht voor je is. Als ouder kan je bepaalde dingen doen om de positieve effecten van gamen te behouden en de negatieve effecten te verminderen. Zo begint het bij een goede gaming set up aanschaffen waar je kind in een goede zithouding kan zitten. Dit betekent dat je het beste een gaming bureau en een gamestoel kan aanschaffen. Verder zijn afspraken maken ook belangrijk. Je kan bijvoorbeeld denken aan elk uur gamen is een half uur bewegen. Zo krijgt je kind toch de voldoende beweging. Verder zal je als ouder ook soms even mee moeten kijken met wat je kind allemaal aan het spelen is en met wie je kind contact heeft. Zo kan je soms ingrijpen als je iets vreemds ziet. Tot slot is gezonde voeding ook belangrijk. Dus zorg voor een gezonde snack die je kind kan eten in plaats van chips of koekjes met energydrank. Gezonde tussendoortjes zijn vaak lekker en beter voor het lichaam van je kind.

Gerelateerde artikelen

Speeddaten, een avontuurlijke avond voor jong en oud!

Zippo verzameling

Drone kopen