Mode plein Blog
Image default
Banen en opleidingen

Interviews in IT-bedrijven

Global recruitment

Selectiemethoden en gedragspatronen van interviewers

Onze eerdere Candidate Experience Research-artikelen hebben aangetoond dat het wervingsproces soms irrationeel is en niet altijd reageert op kandidaten.

In dit artikel zullen we het hebben over de laatste fase van rekrutering – een interview.

We vroegen IT-specialisten hoe vaak ze te maken hebben met:

  • interview “in de ondervragingsmodus”;
  • psychologische selectiemethoden;
  • stereotiepe vragen;
  • codering op een stuk papier;
  • slecht technisch niveau van interviewers;
  • onvoorbereidheid van interviewers;
  • probeert hun professionele niveau te onderschatten.

Laten we eens kijken wat kandidaten kunnen verwachten bij het hoogtepunt van de werving – interview, kennismaking met het bedrijf en wederzijdse evaluatie.

Niet-technisch interview

In het artikel hebben we al gewezen op het belangrijkste probleem van niet-technische interviews: het onvermogen van interviewers om:

praten over de mogelijke taken en technische aspecten van de vacature;

volledig informatie over het project en het bedrijf overbrengen;

laat de voordelen en waarde van de baan zien.

Met een hoge frequentie kampen respectievelijk 73%, 52% en 65% van de kandidaten met deze problemen.

We vroegen IT-professionals ook hoe vaak ze stereotiepe vragen van niet-technische interviewers horen. Deze cijfers geven geen objectieve beoordeling van de stereotiepe / niet-stereotiepe HR-vragen. Maar ze illustreren ongetwijfeld de subjectieve perceptie van kandidaten: 64% met een hoge frequentie hoort vragen in niet-technische interviews die ze als routine beschouwen. Ondanks het feit dat psychologisch testen een holivar-onderwerp is in de IT-industrie, zijn vergelijkbare methoden hier gebruikelijk.

Wat betreft de houding ten opzichte van psychologische methoden om specialisten te selecteren: slechts 4% van de kandidaten beschouwt ze als een teken van de professionaliteit van het bedrijf. Nog eens 35% – behandelt ze neutraal en de overige 61% ervaart ze negatief.

Technisch interview

Het is geen geheim dat de sfeer tijdens het interview zo vriendelijk mogelijk moet zijn – zowel vanuit het oogpunt van menselijke ethiek als om de stressvolle kandidaat te ontspannen.

In werkelijkheid vinden ondervragingsgesprekken plaats met kandidaten, en deze praktijk komt vaker voor bij technische interviews.

Kandidaten zeggen ook dat het in technische interviews is dat ze vaak te maken krijgen met pogingen om hun professionele niveau te onderschatten. En de palmtak van onvoorbereidheid voor een interview gaat naar dezelfde techneuten-interviewers.

Tot slot nog 2 feiten over technische interviews.

Een kwart van de kandidaten merkt op dat ze een hoge frequentie ondervinden van interviewers met een zwak technisch niveau. En tot slot, coderen op een stuk papier is nog steeds een gangbare praktijk in technische interviews (hoewel niet iedereen het leuk vindt

We willen dat alle collega’s een hoge professionele standaard stellen, voortdurend nadenken over het comfort van kandidaten en de kwaliteit van wervingsprocessen.

”Keep Calm, Speak Developish and Own the Process of Recruiting”

job consultancy

https://www.globalrecruitment.info/